Sider

01 oktober 2011

"Smile or die"

Jeg husker med glede da forfatteren og eks-brystkreftpasienten Barbara Ehrenreich besøkte Skavlan i fjor høst. Jeg har så sansen for den dama, endelig noen som sier det jeg tenker! Vi trenger kritikere....

"Positiv tenkning er tendensen til å skylde alt som ikke går så bra på sin egen mangel på positiv innstilling" skriver hun. Forfatteren får øya opp for denne "filosofien" da hun blir kreftpasient. Hun får brystkreft og møter et helvete av rosa bamser, rosa sløyfer og "overlevere" som forteller om hvordan de har kjempet ned kreften ved hjelp av positiv tenkning.

Ehrenreich viser at dette stort sett bare er tull-ball; det er ingen vitenskaplig sammenheng mellom positiv innstilling og overlevelse. Selvsagt skal vi ikke begynne å tenke negativt, men hun fremmer et slag for den kritiske tenkningen! 

Det er lov å være sint og forbanna og bitter og sur og lei over å havne i kreftens håndgrep, man kan ikke bare gå rundt å tenke positivt når det føles naturstridig i den prosessen man er i... 

Hennes bok ("Livets lyse sider") er til ettertanke, fornøyelse og som et armslag for alle som er kritiske, og som mener at dette er en dyd av nødvendighet i dagens samfunn.

Les artikkelen hennes her :

Smile! You've got cancer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar